Въпреки безпрецедентната криза,  през която преминаваме,  финансовият сектор навсякъде по

...
Въпреки безпрецедентната криза,  през която преминаваме,  финансовият сектор навсякъде по
Коментари Харесай

Топ 10 прогнози за финансовия сектор през 2021 г.

Въпреки невижданата рецесия,  през която прекосяваме,  финансовият бранш на всички места по света досега се показва добре. Но дали това ще продължи да е по този начин и през 2021 година?

Ето 10 съществени прогнози за 2021 година, направени от британско-американският конгломерат за аналитична информация IHS Markit.

1. Кредитирането от държавните управления ще продължи през цялата 2021 г . - макар съществуването на ваксини, ограниченията за поддръжка на стопанските системи с обществени средства ще бъдат удължавани през цялата последваща година. Възможно е техният размер последователно да бъде понижаван и да се насочва главно към най-тежко ударените браншове като туризъм и пътешестване. В противоположен случай банките мощно ще лимитират кредитирането, което ще докара до внезапен спад на стопанската система.

2. Лошите заеми към този момент не се усилват сензитивно – главната причина са точно държавните ограничения и качеството на заемите може внезапно да се влоши  в случай че те бъдат анулирани. Най-голям риск има при корпоративните заеми, само че при растеж на безработицата това ще се отрази и на домакинските заеми. Очакваме растеж  на неприятните заеми в края на 2021 година, само че по-вероятно това да стане при започване на 2022 година

3. Ръстът на  кредитирането ще се забави – банките предстоящо усилват условията за разпределяне на нови заеми. Това ще стане очевидно най-много в разрастващите се пазари през 2021 година Изключение ще има само в Азия, където по-малкият брой COVID-19 случаи ще докара до по-бързо възобновяване.

4. Печалбите на банките ще останат по-ниски – доста банки увеличиха  обезценките и провизиите си в подготовка на предстояща вълна от необслужвани вземания, което се отрази на облагите им през 2020 година Така че ниските лихви, дружно с намаления растеж на кредитирането ще докара до по-слаби облаги и през 2021 година Нови налози върху активността на финансовите институции, с които държавните управления да финансират част от бюджетните си дефицити, може в допълнение да доведат до слаби резултати, изключително в Централна и Източна Европа.

5. Капиталовите буфери остават, даже и възбраната за разпределение на дивиденти да падне – в доста страни разноските на банките от регулаторите бяха намалени и тази процедура ще остане и през 2021 година Очакваме банките да продължат да поддържат финансови буфери заради нарасналите опасности от вероятно утежняване на портфейлите от корпоративни заеми.

6. Възстановяването на две скорости ще докара до нови придобивания на банки в по-слабите стопански системи – в допълнение намаление на облагите и нарасналият риск от утежняване на качеството на заемите ще форсира консолидацията на банковия бранш както на национално, по този начин и на интернационално равнище. Големите банки в стопански системи с по-бързо възобновяване като Китай да вземем за пример, както и от страни с дълготрайна експанзионистична политика като Япония, Кения и Близкия Изток ще са водещите на сцената на придобиванията. Те ще се насочат главно към страни с капацитет за огромен стопански напредък.

7. Възможни банкрути на страни. Банките в разрастващите се пазари – главно Субсахарска Африка, Латинска Америка и някои елементи на Азия, като Пакистан, усилиха доста закупуването на локални държавни скъпи бумаги през 2020 година  Някои от тези страни следва да преобразуват дълга си, а е допустимо и да разгласят банкрут, което ще докара до утежняване на ликвидността на банките в тези региони и те ще се нуждаят от свежи частни вложения.

8. Нови режими за възобновяване на банки – чака се регулаторите да възобновяват напъните за възстановяване на процедурите за възобновяване на банки. Европейски Съюз да вземем за пример ще се стреми да реализира цялостна хармонизация сред страните-членки до 2024 година като една от главните стъпки пред банковия съюз. Еврокомисията също по този начин ще направи ново предложение пред Европейската скица за гарантиране на депозитите, откакто държавните управления не реализираха съглашение по тематиката през 2015 година

9. Засилен фокус върху околната среда, обществените стратегии и ефикасното корпоративно ръководство  - банките ще поддържат финансирането на стратегии за трансформации на стопанските системи. И до момента в който този тренд е ясно обрисуван в развитите стопански системи, разрастващите се пазари от Унгария до Малайзия насочват повече старания в оценките на банковите експозиции към опасности, свързани с климатичните промени и окуражават финансиране на зелени начинания.  

10. Ръст на дребни пробиви на кибер сигурността и непрекъснат риск от огромни хакерски атаки – затварянето на дребните клонове и пренасочването на услугите в цифровия бранш ще продължи. Това обаче може да докара до по-голям риск от хакерски атаки, който от ден на ден се трансформира в съществена опасност пред световния финансов бранш на редовно равнище. Става въпрос за осъществяване на опасности като кражба на потребителска еднаквост, цифрови обири и приключване на данни.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР